Duurzaamheid

Als familiebedrijf kijken wij altijd naar de lange termijn. Niet kortetermijnwinst, maar continuïteit staat bij ons voorop. Wij geloven dat verantwoord ondernemen de basis vormt voor stabiele, langdurige resultaten die waarde creëren voor al onze stakeholders: van opdrachtgevers en medewerkers tot ketenpartners en omwonenden. Ons doel? Een toekomstbestendig bedrijfsmodel dat mens, natuur en planeet in harmonie brengt. Samen zorgen we ervoor dat onze wereld niet alleen nu, maar ook voor toekomstige generaties leefbaar blijft. Dat is wat wij noemen: VolhoudBaar.

Mock Up Volhoud Baar Brochure

Brochure VolhoudBaar

Lees meer over onze duurzame kernbeloftes.

Drie beloftes voor een duurzame toekomst

De bouwsector heeft een aanzienlijke impact op het klimaat. Enerzijds moet er meer gebouwd worden om aan de onverminderd hoge vraag te blijven voldoen. Anderzijds staan we voor de uitdaging om de CO₂-uitstoot te verminderen. Zowel voor onze eigen bedrijfsvoering, maar met name de inkoop van materialen en operationele emissies van onze opgeleverde (nieuw)bouw hebben een grote impact. Daarnaast heeft klimaatverandering nu al grote invloed op de bewoonbaarheid van onze leefgebieden.

Onze duurzame kernbeloftes

Icoon co2 neutraal

CO₂-neutraal

Icoon circulair

Circulair en biobased

Icoon natuurinclusief

Natuurinclusief

CO₂-neutrale bedrijfsvoering 

We zetten ons in om onze impact op het klimaat te minimaliseren en om te buigen naar een positieve bijdrage. Hierbij werken we naar een netto nul CO₂-uitstoot van onze bedrijfsvoering in 2030. Dit doen we door elektrificatie van ons wagenpark en onze werkbussen, onze bestaande bedrijfsbussen te laten rijden op biobrandstof en het verduurzamen van onze kantoorpanden. Tot die tijd compenseren we onze uitstoot met VCS-gecertificeerde herbebossingsprojecten. Deze projecten dragen bij aan het onttrekken van CO₂, stimuleren lokale werkgelegenheid en bevorderen biodiversiteit. Daarbij zijn verschillende projecten FSC-gecertificeerd, wat betekent dat de bomen in de toekomst kunnen worden gebruikt voor nieuwe, duurzame woningen.

Circulair en biobased bouwen

Gebouwen moeten steeds duurzamer worden. Als ontwikkelaar en bouwer ligt onze verantwoordelijkheid bij de grondstoffen die we gebruiken. We streven naar circulair en verantwoord materiaalgebruik. Deze innovaties dragen niet alleen bij aan een lagere CO₂-uitstoot, maar ook aan energiezuinige gebouwen gedurende hun hele levenscyclus. Om dit stap voor stap te realiseren sluiten we zoveel mogelijk aan bij bestaande initiatieven. We zijn partner van Cirkelstad en volgen we de richtlijnen van Het Nieuwe Normaal, waarbij we ons focussen op de volgende criteria:

  • Materiaalgebonden CO₂-uitstoot
  • Herkomst materialen
  • Losmaakbaarheid

In 2030 willen we bouwen met minimaal 50% niet-primaire grondstoffen, 139 kg CO₂-eq/m² BVO en een losmaakbaarheidsindex van minimaal 55%. Samenwerking met onze opdrachtgevers is hierbij essentieel. Voor aanbestedingen werken we daarom naast het standaardvoorstel een duurzaam alternatief uit op basis van Het Nieuwe Normaal.

Natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen

We zien het als onze verantwoordelijkheid om toekomstbestendige en natuurinclusieve leefomgevingen te creëren. Onze projecten dragen bij aan een omgeving die bestand is tegen klimaatverandering en waarin natuur en mens samen floreren. Wij nemen maatregelen die bevorderlijk zijn voor het gebouw, de bewoner, en de omgeving. Het Framework for Climate Adaptive Buildings hanteren we als kader, met een focus op hitte, water, droogte en biodiversiteit. Met de inzet van groendeskundigen zoals ecologen en landschapsarchitecten zorgen we er voor dat onze inspanningen ook worden beloond.

Duurzaamheidsambassadeurs

Om duurzaamheid organisatiebreed te verankeren, werken we met duurzaamheidsambassadeurs. Dit is een dwarsdoorsnede van collega's uit onze organisatie, zodat we vanuit verschillende perspectieven kijken naar de opgave waar we voor staan. Zo stimuleren we het aandragen en uitvoeren van initiatieven van projectontwikkeling tot bouwplaats.

BREEAM-NL

Vooral bij utiliteitsgebouwen vragen opdrachtgevers steeds vaker om een BREEAM-certificering. BREEAM is een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact. Wij hebben de nodige ervaring met BREEAM-certificeringen, als ook met het behalen van de maximale score, BREEAM Outstanding. Daarvoor is het noodzakelijk om in een vroeg stadium de juiste keuzes te maken. Wij kunnen maximaal ondersteunen in dit gehele traject, vanaf het eerste ontwerp tot en met de oplevering.

Cecile Theunissen

Programmamanager Duurzaamheid

Stel hier je vraag

= Verplicht veld