Nieuwbouw Grote Zeeheldenbuurt Vught

Plaats Vught
Opdrachtgever Woonwijze Vught
Programma 152 woningen
Bekijk alle gegevens

Metamorfose van oude wijk tot groene omgeving

Bestaande panden (96) zijn afgebroken en samen met de al gebouwde 11 woningen aan de Esschestraat, komen er in een groene setting 163 nieuwe sociale huurwoningen en appartementen voor terug. Er wordt gebouwd voor verschillende doelgroepen waaronder ouderen en jongeren die minder woonruimte nodig hebben. De woningen voor ouderen komen op de begane grond.

De nieuwbouw van 152 woningen worden energie zuinig gebouwd en ook niet aangesloten op een gasnet. De woonblokken bevatten een mix van grondgebonden woningen: rijwoningen, eindwoningen, onder-bovenwoningen en appartementen. Deze bouwblokken bestaan over het algemeen uit twee bouwlagen met een kap. De appartementen die gesitueerd zijn in het zuidoosten van het plangebied zijn opgetrokken uit vier bouwlagen.

De wijk wordt niet in fases ontwikkeld maar er is gekozen voor een integraal plan.
De woonblokken worden horizontaal van elkaar gescheiden door parkeerkoffers, waarmee in de parkeerbehoefte wordt voorzien. Verticaal zal een groene as de woonblokken van elkaar scheiden.

In die groene as is ook ruimte voor retentievoorzieningen ten behoeve van de opvang van hemelwater. Het regenwater moet in het plangebied geborgen worden. Het stromend water zal zichtbaar worden afgevoerd. Er zijn ideeën over de inrichting van het parkje en het binnenterrein. Er wordt gedacht aan een paviljoen, een ontmoetingstafel, een insectenhotel en de gekapte bomen zullen als 'speelaanleiding' terugkeren in de groene zone. Op het terrein waar voorheen onderwijsgebouw De Globe stond, komt een parkachtig gebied. Ook de parkeerkoffers worden zoveel mogelijk groen aangekleed.

Ook wordt overwogen om een deel van de bestrating en het sloophout te hergebruiken in de nieuwe wijk.

Projectdetails

Plaats Vught
Opdrachtgever Woonwijze Vught
Programma 152 woningen
Architect Mulleners & Mulleners Architecten B.V.