Binnenstedelijke transformatie Stadshuis Nieuwegein

Plaats Nieuwegein
Opdrachtgever Gemeente Nieuwegein
Programma Transformatie Stadshuis
Bekijk alle gegevens

Van imposant stadhuis naar gastvrij Stadshuis

Toen het Stadshuis van Nieuwegein in 2012 officieel werd geopend, kreeg het ontwerp van het Deense architectenbureau 3XN de handen op elkaar. Groots, strak, modern en vooral open, als weerspiegeling van de transparante overheid. Maar de overheid is haar relatie met burgers in de loop der jaren anders gaan zien. Hechter, gelijkwaardiger. Daarom besloot de gemeenteraad het pand te transformeren naar een echt Stadshuis; een warme en gastvrije omgeving waarin inwoners en bezoekers van Nieuwegein zich welkom voelen.

De gemeente ging op zoek naar een bouwteampartner om te komen tot een definitief ontwerp en de transformatie te realiseren. Het plan van aanpak van Van Miltenburg sprak het meeste aan. Dat plan gaat niet primair uit van de techniek, maar van de belangen van de verschillende gebruikers van het Stadshuis; en dat zijn er nogal wat. We trekken in het bouwteam samen op met partners installateur Limpid Blue en interieurbouwer Stonepark.

Meer levendigheid, meer beleving

Om het kolossale gebouw om te vormen tot een levendige, uitnodigende plek, gaat het ontwerp voor een groot deel op zijn kop. De publiek toegankelijke verdiepingen (verdiepingen 0 t/m 2) worden compleet anders ingericht tot een huiselijke omgeving waar iedereen zich welkom voelt.

De bibliotheek, voorheen wat verscholen op de tweede verdieping, vormt straks de rode draad in het geheel: de collectie en activiteiten worden verspreid over de drie verdiepingen. Er komt een ontmoetingsplek in grand café-achtige stijl op de begane grond en verschillende knusse zithoekjes en werkplekken. Ook valt er van alles te beleven, bijvoorbeeld in de jongerenexperience, de nieuwe maakplaats en het Jongegeinplein voor kinderen en hun ouders.

Verder trekt de GGD in het Stadshuis met haar consultatiebureau en verhuizen de al aanwezige maatschappelijke organisaties met hun dienstverlening naar beneden. Daarmee worden ze een stuk beter vindbaar én toegankelijker.

Binnenstedelijk puzzelwerk

Er zijn behoorlijk wat verschillende stakeholders en gebruikers. De een kan wellicht tijdelijk uit het pand worden geplaatst wanneer de werkzaamheden van start gaan, voor de ander is dat lastiger. Daar moeten we allemaal rekening mee houden. Zo ook met de veiligheid en het welbevinden van personeel en bezoekers, want tijdens de verbouwing blijft de winkel natuurlijk gewoon open.

En er zijn meer uitdagingen. De werkzaamheden vinden plaats in het hart van Nieuwegein. In het Stadshuis, midden in het winkelcentrum, boven op een parkeergarage. Pal naast het theater, op een plek waar elke zaterdag de markt plaatsvindt (en blijft plaatsvinden).

Ambachtelijk timmerwerk en BIM point clouds

Binnen dat kader van uitdagingen en beperkingen moeten we de nodige klussen klaren. Aan ons de taak om het binnenwerk te slopen, installaties te verwijderen, aan te passen en te vernieuwen en een heel nieuw interieurpakket in te bouwen, met veel ambachtelijk timmerwerk. Onbetwist huzarenstuk wordt de realisatie van een 25 meter lange brugconstructie in het pand, bedoeld om de bibliotheek meer ruimte te geven en functies met elkaar te verbinden. Die brug doorsnijdt straks het enorme atrium van 25 meter breed, 50 meter diep en 5 verdiepingen hoog. De bruggen worden in onderdelen het gebouw binnengebracht en in het atrium van boven naar beneden opgebouwd. Via point clouds brengen we het hele pand driedimensionaal in beeld, zodat we zeker weten dat de constructie tot op de millimeter nauwkeurig past.

3D impressies zijn gemaakt door Includi.

Over de samenwerking met Republiq

In gesprek met Arjan Verboom, Vastgoedadviseur bij Republiq over de constructieve samenwerking.

Lees interview

Projectdetails

Plaats Nieuwegein
Opdrachtgever Gemeente Nieuwegein
Programma Transformatie Stadshuis
Architect Includi
Bouwdirectie Republiq
Constructeur ABT
Installateur Limpid Blue
Interieurbouwer Stonepark