Transformatie Grathemermolen Grathem

Plaats Grathem
Opdrachtgever Stichting Limburgs Landschap
Programma Herbestemming en restauratie
Bekijk alle gegevens

Herbestemming van voormalige schuur en watermolen naar vakantiewoningen

Nadat Stichting Het Limburgs Landschap de Grathemermolen overnam, staan de watermolen en schuur aan het begin van een nieuw hoofdstuk in hun geschiedenis. In opdracht van Stichting Het Limburgse Landschap zijn wij gestart met de restauratie die de watermolen, het woonhuis en de schuur in hun oude luister zullen herstellen. Van Heur werd uitgenodigd voor de aanbesteding en is op basis van kennis en ervaring als beste uit de bus gekomen. Wij hebben vakmensen in dienst die van ontwerp tot uitvoering ervaring hebben op het gebied van restaureren en transformeren. Onze eerdere referenties zijn hiervan mooie voorbeelden. Daarnaast speelde de lokale betrokkenheid en inzet van lokale leveranciers in bouwteam een cruciale rol.

Herbestemming woonhuis en schuur

De watermolen wordt na de restauratie draaiende gehouden door Stichting Het Limburgs Landschap en publiekelijk toegankelijk. Het woonhuis en de schuur krijgen een nieuwe bestemming, en worden getransformeerd tot vakantiewoningen. Het pand wordt gerestaureerd, waarbij authentieke elementen behouden blijven. Daarnaast wordt het pand geüpgraded en energetisch verbeterd. De dakconstructie, het dakbeschot en de pannen worden vernieuwd, de achtergevel wordt volledig gereconstrueerd en geïsoleerd volgens de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid.

In het interieur worden authentieke elementen behouden en gerestaureerd. Op een aantal binnenmuren in de vakantiewoningen worden de originele muurschilderingen in ere hersteld.

Een stuk geschiedenis in Grathem

De molen heeft door de jaren heen diverse functies gekend waaronder het opwekken van elektriciteit voor het dorp. De Grathemermolen is als beeldbepalende entree van Grathem en de interessante, cultuurhistorische waarde niet alleen een uniek Rijksmonument, maar ook een belangrijk gebouw voor menig Grathemer. Al vanaf 1252 staat er een watermolen op deze plek. Door de plaatsing van een turbine in 1912 gebruikte men de molen, naast het malen van graan, tevens om elektriciteit op te wekken voor het dorp. Een revolutionaire verandering waarmee Grathem een van de eerste plaatsen in de regio werd met elektriciteit. Door die aanwezigheid werd het dorp zelfs garnizoensplaats voor de grens bewakende troepen tijdens de eerste wereldoorlog.

Projectdetails

Plaats Grathem
Opdrachtgever Stichting Limburgs Landschap
Programma Herbestemming en restauratie