Transformatie Greswarenfabriek Reuver

Plaats Reuver
Opdrachtgever HEVO
Programma Transformatie naar onderwijslocatie
Bekijk alle gegevens

Voormalige fabriek wordt middelbare school Broekhin

Over de locatie

De Greswarenfabriek in Reuver, gemeente Beesel, is een van de oudste en grootste industriële gebouwen in Noord-Limburg. De oudste delen dateren uit 1880. “Het complex weerspiegelt de golvende beweging van hoog- en laagconjunctuur in de afgelopen 140 jaar. Telkens als het economisch goed ging, werd er bijgebouwd om aan de toenemende vraag naar bakstenen en dakpannen te kunnen voldoen. Je vindt in het gebouw dan ook verschillende bouwstijlen en bouwmethodieken terug; van houtbouw uit het einde van de 19e eeuw tot de eerste betonconstructies uit WO II. Dit was ook een van de eerste bouwwerken waar troggewelven werden toegepast, die nu zorgvuldig zijn gerestaureerd.

De Greswarenfabriek was in gebruik tot 2007, toen de Wienerberger Groep de fabriek afstootte en achterliet. In 2014 werd het verlaten pand op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Uiteindelijk zag Stichting Onderwijs Midden-Limburg haar kans om hier een bijzondere leeromgeving te realiseren. Een omgeving die aansluit bij haar gewijzigde onderwijsvisie, waarbij leerlingen meer onderwijs volgen in het bedrijfsleven. Vandaag de dag zit hier naast vmbo-school BC Broekhin, de maatschappelijke onderneming Rendiz, die er een sociaal restaurant runnen, met dagbesteding en activiteiten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Van Heur Bouw & Onderhoud heeft de afbouw van het pand van de voormalige greswarenfabriek gerealiseerd. Dit karakteristieke gebouw is getransformeerd naar middelbare school Broekhin Reuver (SOML). Het uitgevoerde werk bestaat voornamelijk uit aangebrachte (akoestische) binnenwanden, binnen kozijnen, betonvloeren, zwevende dekvloeren en akoestische plafonds. De terreinverharding en aanplanting waren tevens onderdeel van deze opdracht.

Speciaal project

Een van de grootste uitdagingen was het unieke karakter van de fabriek te bewaren en het gebouw tegelijkertijd geschikt te maken voor de beoogde functies. Functies die ruimte, maar ook rust vragen. De multifunctionele ruimte bijvoorbeeld, waar restaurant en aula samenkomen, een ruimte van 35 bij 125 meter en een hoogte van 7 tot 8 meter. We zijn erin geslaagd een opvallend goede akoestiek te realiseren. Bijzonder zijn ook de oude ovens waarin vroeger de kleiproducten werden gebakken. Ze zijn bewaard en zichtbaar gebleven, omgebouwd naar mediatheek en werkplekken. Zo heeft ook de inrichting van dit fraaie stuk industrieel erfgoed een betekenisvolle plek gekregen.

Schoolvoorbeeld van samenwerking

Dat we trots zijn op dit speciale project is een understatement! We zijn enorm trots op wat we hier samen hebben kunnen neerzetten. SOML, de gemeente, de conceptontwikkelaars van RO groep, de architecten van Janssen-Wuts, HEVO, de restaurateurs van Maasveste Berben Bouw en Koninklijke Woudenberg, de installatie-adviseurs van Clictet. Alle partijen hebben zich met ongekend enthousiasme ingespannen om hier iets prachtigs en unieks te realiseren.

Van Heur heeft zich bewezen als een daadwerkelijk betrokken partner, die zowel in de aanbestedingsfase als tijdens de uitvoering pro-actief met ons meedacht en een aantal slimme alternatieve bouwoplossingen heeft voorgesteld. Voor HEVO was dit de eerste keer dat werd samengewerkt met Van Heur. En wat mij betreft beslist niet de laatste!
Arthur van Kempen, Senior Projectmanager HEVO

Projectdetails

Plaats Reuver
Opdrachtgever HEVO
Programma Transformatie naar onderwijslocatie
Architect Architect Janssen Wuts Architecten Baarlo