Fontys R10 winnaar prijs Schoolgebouw van het Jaar 2021

11 november 2021

Op woensdagavond 10 november is bekendgemaakt dat de Architectenweb Awards: de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2021 is toegekend aan Fontys R10 in Eindhoven, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. Huybregts Relou heeft in opdracht van Fontys Hogescholen de nieuwbouw gerealiseerd.

Ector Hoogstad Architecten heeft met het ontwerp voor het R10-gebouw gestreefd naar een toonbeeld van connectieve, flexibele en bijzonder duurzame campusarchitectuur. Een royaal casco, met drie parallelle beuken van 11 meter diep en een verdiepingshoogte van 4,5 meter, vormt de kern van het ontwerp. De vloeren zijn volledig vrij indeelbaar en aanpasbaar.

Het gebouw maakt op verschillende manieren verbindingen tussen de gebruikers onderling en met de campus buiten het gebouw mogelijk. Het architectenbureau heeft in het ontwerp zeer ruim aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit.

Volgens de jury

Het nieuwe R10-gebouw van de Fontys Hogeschool bezit een rijke volumetrie, stelt de jury vast. De gevel geeft , met een afwerking van sandwichpanelen en verduurzaamd hout, het onderwijsgebouw een zekere robuustheid. Het terugtrekken van het gebouw ter hoogte aan de entreezijde is mooi gedaan, evenals de terrasvormige opbouw aan de westzijde bij wijze van tegenhanger. De teruggelegde entree creëert, naast een spectaculair overstek , een uitnodigend gebaar dat in het interieur een vervolg krijgt met een royale tribunetrap.

Binnen de ruimtelijke betonstructuur vindt de jury de – verschillende soorten – ruimten op goede wijze met elkaar verbonden; een voorbeeld daarvan is de diagonale boulevard die de verdiepingen met elkaar verbindt.

Het architectenbureau toont zijn vakmanschap met de duidelijke visie op het functioneren van het gebouw en de consequente keuzes die het op basis van die visie heeft gemaakt. Zo zijn de keuzes voor een casco met overmaat en het onbekleed laten van de betonnen binnenmuren radicaal en gedurfd, vernieuwend en sterk. Deze keuzes dragen in belangrijke mate bij aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.

In de prettig hoge ruimtes zijn geen verlaagde plafonds aangebracht, maar is alle techniek in het zicht gelaten en bijzonder netjes uitgelegd. Ook hierin is een strakke structuur herkenbaar; Ector Hoogstad Architecten kiest er voor om een balk te onderbreken om een kanaal door te laten. Ook de goede materiaalkeuzes, waarbij de architecten hebben niet meer hebben toegepast dan nodig is, draagt bij aan de esthetiek van Fontys R10.

Het project heeft zeker als voordeel dat de opdrachtgever een hogeschool is die zelf als ontwikkelaar van haar gebouwen optreedt en mee wilde in de plannen van Ector Hoogstad Architecten. De visie op toekomstbestendigheid van het gebouw valt hier bij opdrachtgever en architectenbureau op gelukkige wijze samen. Tegelijkertijd kan worden gezegd dat het architectenbureau heldere keuzes heeft gemaakt, wat leidt tot een gebouw dat volgens de jury concentratie oproept. Fontys R10 ademt rust, voelt als een eenheid en is ongetwijfeld een prettige leer- en werkomgeving.

Huybregts Relou heeft in opdracht van Fontys Hogescholen de nieuwbouw gerealiseerd.

(bron: Architectenweb)

Meer weten over Fontys R10?

Op onze projectpagina vind je alle relevante informatie over dit project.

Bekijk projectpagina