Groot onderhoud De Haren 's-Hertogenbosch

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever Zayaz
Programma Verduurzamen 325 woningen
Bekijk alle gegevens

Verduurzamen op maat van meer dan 300 woningen

Woningcorporatie Zayaz bezit veel huurwoningen in de wijk De Haren in 's-Hertogenbosch. Gebiedsontwikkeling De Haren is er op gericht om niet alleen de bestaande woningvoorraad (huur) te verduurzamen, maar ook bij te dragen aan de woningnood door nieuwbouw. Een groot onderdeel van de gebiedsontwikkeling is de verduurzaming van ongeveer 325 woningen. Huybregts Relou werd uitgedaagd om samen met Zayaz een plan te ontwikkelen voor deze huurwoningen.

Voordat er gestart werd met de verduurzaming van de woningen was er de mogelijkheid om de plannen via een proef te toetsen in een leegstaande woning. Hierna zijn in bewoonde toestand meerdere proefwoningen gerealiseerd voor toekomstige bewoners.

Veel keuzevrijheid

Bijzonder in dit project was de grote mate van keuzevrijheid voor de bewoners. Naast een aantal verplichte werkzaamheden hadden bewoners zelf de keuze wat ze wilden verbeteren aan hun huis. Dit ging niet alleen om een nieuwe badkamer, keuken of toilet, maar ook om gevelvervanging in combinatie met dakisolatie en zonnepanelen: letterlijk verduurzamen op maat. Dankzij een goed inhoudelijk plan en een juiste, persoonlijke manier van aanpak is het draagvlak zeer hoog: tot nu toe hebben bijna alle bewoners besloten hun huis te laten verduurzamen.

Hoe verduurzamen?

Een aantal werkzaamheden waren verplicht zijn bij alle woningen uitgevoerd. Dit ging onder andere om het verwijderen van asbest in de gevel, het vervangen van dakpannen en het vervangen van de CV-ketel en leidingen. Andere keuzes waren aan de bewoner zelf.

Als een bewoner koos voor gevelvervanging en dakisolatie, brachten we een prefab gevel aan. Op de begane grond werd de bestaande gevel er in zijn geheel uitgehaald, op de eerste (en – afhankelijk van het type woning – tweede) verdieping werd alleen het buitenblad van de gevel afgehaald. De dakisolatie werd van buitenaf aangebracht. De aangebouwde entree/berging is traditioneel geïsoleerd en afgewerkt met gevelstuc, het platte dak is voorzien van extra isolatie. Aanvullend kon elke bewoner op basis van een adviesgesprek kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Naast de verduurzaming van de schil kon een bewoner ook kiezen voor een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet.

Gedegen voorbereiding

Het project kent een lange voorbereidingsfase. Hierbij ging het om het ophalen van woonwensen bij bewoners, technische onderzoeken, flora en fauna onderzoek en -maatregelen, het vormen van een plan en het financieel vertalen van dit plan. Het uitvoeren van drie proefwoningen en daarna een proefblok gaf aanleiding tot gedeeltelijke bijstelling van het plan en daarmee de planning en begroting. Dankzij de vlotte samenwerking tussen Zayaz en Huybregts Relou kon het projectteam snel schakelen bij de te maken keuzes. Het gehele project wordt in 3 faseringen uitgevoerd, waarvan fase 1 reeds is afgerond.

Tevreden bewoners

Het draagvlak voor de verduurzaming is groot. Bewoners zijn enthousiast doordat ze bij de proefwoningen en het proefblok zien wat de verduurzaming hen oplevert. Omdat er met prefab gevels wordt gewerkt zijn de werkzaamheden per woning ook van relatief korte duur. Al met al zijn bewoners dik tevreden over de verduurzaming in hun wijk en van hun eigen woning.

Samenwerking met Rc Panels

Dit project was een van onze grootste en meest bijzondere onderhoudsprojecten, die we niet hadden kunnen doen zonder inzet van ons projectteam op locatie met haar bouwpartners. Een belangrijke partner vonden wij in Rc Panels: Rc Panels leverde in totaal ruim 1.500 volledig op maat gemaakte kant-en-klare prefab gevelelementen. 

Bekijk hier de video die we samen met Rc Panels bij het project De Haren hebben opgenomen.

Onderdeel van Klaar is Case

Klaar is Case is het inspiratieplatform van Bouwend Nederland, Stroomversnelling en NRP waarin succesvolle renovatie- en verduurzamingsprojecten worden gepresenteerd. In april 2023 ging de Klaar is Case campagne van start en hierin is het project De Haren uitgelicht als hoogwaardig en succesvol verduurzamingsinitiatief!

Lees verder over de campagne

VB GO

Met VB GO ondersteunen wij met name woningcorporaties in hun groot onderhoud via een procesmatige en programmatische aanpak.

Meer over VB GO

Projectdetails

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever Zayaz
Programma Verduurzamen 325 woningen
Architect BuroKade
Dakdekker Meulendijks Dakwerken, Van Hoek Dakbedekkingen
Gevelsysteem RC Panels
Stucadoor & afbouwbedrijf Willems