VB Groep groeit onverstoorbaar door

5 april 2024

Een dip in de bouw? Niet bij de grootste regionale bouwer en ontwikkelaar VB Groep. Het Eindhovense familiebedrijf blijft omzetrecords breken. En dan moet de beoogde bouwgolf in Brainport nog komen. Voorzichtigheid heeft plaatsgemaakt voor optimisme. Aan de cijfers van VB Groep over 2023 is niets te merken van een teruggang in de bouwsector. Geluiden over een naderende krimp kan het bedrijf niet bevestigen. ,,Wij zien het niet voor 2024 en ook niet voor 2025”, zegt directievoorzitter Robert van Boldrik.

Onverstoorbaar groeide het bedrijf vorig jaar door. De omzet steeg met bijna 12 procent naar een nieuwe recordhoogte van 262 miljoen euro. De nettowinst lag - ondanks hogere kosten door prijsstijgingen van materialen - met 8,4 miljoen euro bijna op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

De omvang van de orderportefeuille van de bouwbedrijven van de groep groeide verder, van 370 naar 410 miljoen euro. Voor het lopende jaar moet een omzet van zo’n 320 miljoen haalbaar zijn, meent Van Boldrik. Ook voor 2025 is al een ‘comfortabele’ werkvoorraad vastgelegd.

Woningkopers voorzichtig

Onzekerheid bij woningkopers vanwege de gestegen hypotheekrente en een afwachtende houding in de zakelijke markt door hogere bouwprijzen zorgden een jaar geleden voor onrust in de sector. Ook toenemend uitstel van projecten door lange vergunningprocedures speelde een rol.

De markt zit nog steeds tegen oververhit­ting aan. Kopers zijn nog wel voorzich­tig.
Frank Koole, Financieel Manager

In de tweede helft van vorig jaar is de situatie op de woningbouwmarkt echter ten goede gekeerd, heeft VB Groep gemerkt. Aspirant-woningkopers kregen door loonsverhogingen meer financiële ruimte.

,,De markt zit nog steeds tegen oververhitting aan. Kopers zijn nog wel voorzichtig. Met nieuwe projecten voor nieuwbouwwoningen verwachten we in de tweede helft van dit jaar of begin 2025 te kunnen starten. In de prijsklasse tot vijf ton voorzien we geen problemen met de verkoop”, zegt financieel bestuurder Frank Koole.

Ook hotels en zorggebouwen

De Eindhovense bouw- en ontwikkelgroep heeft een brede spreiding van activiteiten. In de orderportefeuille zitten ook projecten voor verduurzaming van woningen, bouw van hotels en zorggebouwen. Langjarige relaties helpen de orderstroom op gang te houden, stelt Van Boldrik. ,,Ons marktaandeel is toegenomen.”

VB Groep bouwde zijn activiteiten eerder uit met een nieuwe vestiging in Breda en een uitbreiding van zijn positie in Utrecht. Huybregts Relou in Son kon volgens het bedrijf de groei van de afgelopen jaren vasthouden.

Ik denk dat we als regionale bouwers heel snel onze handen vol zullen hebben.
Robert van Boldrik, Algemeen Directeur

In de thuisregio bouwt VB Groep door aan woontorens op het voormalige Campina-terrein in Eindhoven. Nieuwe woningbouwprojecten staan op stapel aan de Tongelresestraat en bij het Temporary Art Center (TAC) aan de Vonderweg. Het TAC-project kan van start dankzij een verliesgarantie die door ASML is afgegeven.

De verwachte explosieve groei van de chipmachinegigant en daarmee de bouw van 100.000 extra woningen zal ook de regionale aannemers een impuls moeten geven. ,,Ik denk dat we als regionale bouwers heel snel onze handen vol zullen hebben. We zullen zien dat er meer bouwers van buiten de regio komen”, voorziet Van Boldrik.

Op voorhand de capaciteit uitbreiden, is wat hem betreft niet aan de orde. Met VB Groep wil hij gecontroleerd blijven groeien. ,,Dat doen we nu al jaren met 10 tot 15 procent per jaar, maar wel op een gezonde manier.”

Bron: Eindhovens Dagblad | Tekst: Peter Scholtes | Fotografie: Nadia ten Wolde